Jesienna aura sprzyja zachorowaniom na przeziębienie, grypę i inne choroby układu oddechowego. Warto odpowiednio wcześnie zadbać o wzmocnienie systemu immunologicznego. Pomóc może dieta i zdrowy styl życia oraz odpowiednia suplementacja. Jak możemy stymulować odporność, aby nasz organizm poradził sobie z bakteriami i wirusami?
Sen, ruch i dieta – trzy sposoby na jesień bez chorowania
Odpowiednia dawka snu pozwala na aktywizację procesów obronnych organizmu. Wysypiając się, jesteśmy mniej narażeni na choroby. Równie ważny jest wysiłek fizyczny na świeżym powietrzu – dotlenione układy i narządy funkcjonują dużo sprawniej. Ostatnim ważnym czynnikiem jest zdrowa dieta, obfitująca w witaminy i substancje mineralne, z witaminą C i witaminami z grupy B na czele. Jedzmy niewielkie ilości chudego mięsa, ekologiczne jajka i nabiał, a także jak najwięcej kasz, warzyw, owoców i ziaren. Sięgajmy po polskie superfoods, takie jak czosnek, cebula czy kiszonki. Nie zapominajmy też o suplementowaniu witaminy D, która odpowiada za prawidłowe działanie układu odpornościowego.
Zdrowe kwasy tłuszczowe – ważny sprzymierzeniec odporności
Często zapominamy, że dla naszej odporności kluczowe są nie tylko witaminy, ale również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Regulują one pracę systemu immunologicznego oraz blokują powstawanie stanów zapalnych i ich rozwój. Doskonałym źródłem NNKT jest tłoczony na zimno olej z wiesiołka dostępny na https://olejarnia-gaja.pl/olej-z-wiesiolka/. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na stan skóry, giętkość stawów i poziom cholesterolu. Odporność stymulują również zawarte w oleju z wiesiołka cynk, magnez, wapń i witamina E. Zdrowe kwasy tłuszczowe znajdziemy też w innych olejach nierafinowanych – sezamowym, lnianym, z awokado czy z pestek winogron.