Jaka dieta przy niedokrwistości?

Anemia może mieć różne podłoże. Czasami wynika z chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, choroby przewodu pokarmowego czy choroby pasożytnicze. Inne przyczyny anemii mogą wiązać się nieodpowiednią dietą, nadużywaniem alkoholu, utratą krwi albo stosowaniem niektórych leków przeciwzapalnych. Jak można zapobiegać niedokrwistości w naszym organizmie?

Profesjonalna pomoc dietetyczna

Leczenie anemii powinniśmy rozpocząć od szczegółowej diagnozy i ustalenia prawidłowego menu. Dlatego dobry początek powrotu do stanu równowagi pod tym względem, jest wizyta u specjalisty, jakim jest dietetyk Wyszków to najlepsza lokalizacja. Prawidłowo zbilansowana dieta, to podstawa wszelkich działań. Przede wszystkim należy zadbać o to, by na naszym stole znalazły się pokarmy bogate w mikroelementy takie jak kobalt, miedź i mangan oraz witaminy C, B6 i B12. Do tego musimy dodać żelazo oraz białko. Potrzebne są także węglowodany. Znajdziemy je w kaszach i ciemnym pieczywie. Przy niedokrwistości musimy unikać cukru, słodyczy i wszelkich wyrobów cukierniczych oraz białego pieczywa. Na naszym stole powinno się znaleźć chude mięso, wątróbka oraz nietłuste wędliny. Te pokarmy posiadają łatwo przyswajalne żelazo. Powinniśmy także każdego dnia spożywać kilka porcji owoców i warzyw, które są bogate w witaminę C.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 + 19 =