Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, która wpływa na tarczycę. Powoduje ona zapalenie i może prowadzić do niedoczynności tarczycy, czyli stanu, w którym organizm nie produkuje wystarczającej ilości hormonów. Niektóre pokarmy mogą nasilać objawy lub wywoływać nowe objawy. Unikanie pokarmów, które są na liście produktów Hashimoto, może pomóc Ci zarządzać chorobą Hashimoto i zmniejszyć ryzyko powikłań.
Produkty mleczne zawierają jod, który może zwiększyć produkcję hormonu stymulującego tarczycę (TSH). TSH zwiększa aktywność układu odpornościowego, co prowadzi do większego zapalenia w tarczycy. Układ odpornościowy wytwarza również przeciwciała, gdy wykrywa jod, co może prowadzić do dalszego stanu zapalnego. Zmniejszenie spożycia produktów mlecznych może pomóc zmniejszyć objawy choroby Hashimoto.
Gluten wyzwala stan zapalny w całym organizmie – w tym w jelitach, stawach i tarczycy – co utrudnia organizmowi wyleczenie się z choroby Hashimoto. Gluten może również powodować zespół nieszczelnego jelita, stan, w którym jelito cienkie staje się zapalne i przepuszczalne.
Soja zawiera goitrogeny (związki hamujące wchłanianie jodu), które mogą prowadzić do niedoczynności tarczycy, jeśli są spożywane regularnie przez dłuższy czas. Jednak sporadyczne spożywanie soi raczej nie spowoduje problemów u większości osób z chorobą Hashimoto, ponieważ ich ciała wytwarzają wystarczająco dużo przeciwciał przeciwko tym związkom, aby zapobiec ich zakłócaniu funkcji tarczycy przez dłuższy czas.