Czego nie może zabraknąć w zdrowym menu?

W obliczu tak wielkiej różnorodności na rynku żywieniowym, prawdziwym wyzwaniem jest wybranie tych produktów, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Sprzymierzeńcem w walce o pełnowartościowe posiłki będzie niewątpliwe świadomość, jakie grupy jedzenia są kluczowe dla zbudowania zdrowej diety. Warto więc poświęcić chwilę, by dowiedzieć się, czego w optymalnym menu zabraknąć nie może.

Jeśli oleje –  to jakie?

Oleje są kluczowym składnikiem naszej diety. Przy ich wyborze należy zwrócić uwagę na temperaturę dymienia – od tego będzie bowiem zależeć, czy dany olej można poddawać obróbce termicznej – oraz zawartość kwasów tłuszczowych.Warto wiedzieć, że kwasy tłuszczowe Omega-3, które działają przeciwzapalnie, są dostarczane do organizmu w codziennej diecie statystycznego Europejczyka znacznie rzadziej, niż kwasy Omega-6. Z tego powodu warto poświęcić szczególnie dużo uwagi poszukiwaniu produktów, które wyrównają tę dysproporcję. Najbogatszym w kwasy Omega-3 olejem jest ten z kiełków pszenicy, choć równie korzystnym wyborem będzie znacznie bardziej przystępny olej rzepakowy.

Przekąski mogą być zdrowe

Jeżeli mielibyśmy wskazać jedną grupę produktów, która najczęściej psuje nasze marzenia o zdrowym menu, byłyby to niewątpliwie przekąski. Mimo nie najlepszych składów, przyciągają nas do siebie bogatym smakiem i łatwością dostępu. Warto więc wiedzieć, że istnieją ich zdrowe alternatywy. Zamiast kupować chipsy w sklepie, możemy wykonać je samodzielnie, używając do tego celu wybranych przez nas warzyw i przypraw. W prażonych orzeszkach sojowych odnajdziemy zdrowszy, bogatszy między innymi w witaminę E, odpowiednik orzeszków w pikantnych skorupkach. Słodycze spróbujmy zastąpić owocami – mogą dostarczać nam podobnych wrażeń smakowych przy jednoczesnej wysokiej zawartości błonnika, który znakomicie wpływa na przemianę materii. 

Klucz to nawodnienie

Nie zapominajmy jednak, że zdecydowanie najbardziej kluczowym składnikiem naszej diety jest… woda. Odpowiada ona za poprawny przebieg wszystkich procesów w naszym ciele, warto więc monitorować jej spożycie, szczególnie w czasie upałów, kiedy mamy tendencje do szybszej jej utraty. Oczywiście, możemy przyjmować ją także w postaci innych produktów, pamiętając jednak, że słodzone napoje dostarczają nam zbędnych kalorii i wysokoprzetworzonych składników.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − jeden =