W branży gastronomicznej działa wiele lokali, które oferują nieco odmienne menu. W wielu z nich pracują nie tylko kucharze gotujący pyszne potrawy, czy kelnerzy zajmujący się obsługą gości. Zatrudnieni są też w nich barmani, którzy odpowiadają za sprzedaż trunków oraz robienie drinków dla klientów. Aby barman mógł dobrze wykonywać swoją pracę, musi posiadać odpowiednie wyposażenie, które pozwoli mu właściwie przechowywać wszystkie alkohole, a także zamieniać je w naprawdę dobre drinki. Co dokładnie jest potrzebne barmanowi w dowolnym lokalu gastronomicznym?
Jednym z najważniejszych urządzeń dla barmana jest zamrażarka szokowa, która służy oczywiście do zabezpieczania alkoholi oraz ich schładzania. Z pomocą tego typu zamrażarki temperaturę trunków można obniżyć błyskawicznie, a to niezwykle ważne w przypadku obsługiwania wielu klientów. Pracę barmana trudno wyobrazić sobie bez shakera barmańskiego, który jest podstawowym przyrządem do mieszania ze sobą różnych alkoholi, a także innych składników. To co bezpośrednio się jeszcze łączy z pracą barmana jest też syfon do wody sodowej, istotny również przy tworzeniu drinków. Poza tym każdy barman powinien posiadać sitko barmańskie, czyli narzędzie przystosowane do skutecznego wyciągania lodu mieszanego w kieliszku lub szklance napoju, a także miarkę barmańską, łyżkę barmańską, mieszadła i znaczniki do drinków, akcesoria do lodów oraz tzw. muddler. Ten ostatni to po prostu moździerz barmański, dzięki któremu barman może rozgniatać cytrusy, zioła, czy cukier dodawane następnie do drinków. Obecnie wszystkie z wymienionych elementów można nabyć w wielu sklepach z wyposażeniem dla gastronomii.