Jesienna aura sprzyja zachorowaniom na przeziębienie, grypę i inne choroby układu oddechowego. Warto odpowiednio wcześnie zadbać o wzmocnienie systemu immunologicznego. Pomóc może dieta i zdrowy styl życia oraz odpowiednia suplementacja. Jak możemy stymulować odporność, aby nasz organizm poradził sobie z bakteriami i wirusami?
Odpowiednia dawka snu pozwala na aktywizację procesów obronnych organizmu. Wysypiając się, jesteśmy mniej narażeni na choroby. Równie ważny jest wysiłek fizyczny na świeżym powietrzu – dotlenione układy i narządy funkcjonują dużo sprawniej. Ostatnim ważnym czynnikiem jest zdrowa dieta, obfitująca w witaminy i substancje mineralne, z witaminą C i witaminami z grupy B na czele. Jedzmy niewielkie ilości chudego mięsa, ekologiczne jajka i nabiał, a także jak najwięcej kasz, warzyw, owoców i ziaren. Sięgajmy po polskie superfoods, takie jak czosnek, cebula czy kiszonki. Nie zapominajmy też o suplementowaniu witaminy D, która odpowiada za prawidłowe działanie układu odpornościowego.
Często zapominamy, że dla naszej odporności kluczowe są nie tylko witaminy, ale również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Regulują one pracę systemu immunologicznego oraz blokują powstawanie stanów zapalnych i ich rozwój. Doskonałym źródłem NNKT jest tłoczony na zimno olej z wiesiołka dostępny na https://olejarnia-gaja.pl/olej-z-wiesiolka/. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na stan skóry, giętkość stawów i poziom cholesterolu. Odporność stymulują również zawarte w oleju z wiesiołka cynk, magnez, wapń i witamina E. Zdrowe kwasy tłuszczowe znajdziemy też w innych olejach nierafinowanych – sezamowym, lnianym, z awokado czy z pestek winogron.