Firmy cateringowe cieszą się obecnie coraz większą popularnością. Przyczyniają się do tego nie tylko moda, ale przede wszystkim korzyści płynące z tego typu rozwiązania. Okazuje się, że zamawianie posiłków oszczędza dużo czasu, który w normalnych warunkach należałoby poświęcić na zakupy, przygotowanie dań, a następnie sprzątanie. W wielu przypadkach wiąże się również z oszczędnością finansową. Nie bez znaczenia są również walory smakowe oraz możliwość degustowania nowych potraw i połączeń smakowych. O ile zamawiający z wielu powodów korzysta dzięki takiemu rozwiązaniu, firma cateringowa musi dobrze się przygotować do przewozu posiłków. Dania powinny dotrzeć w niezmienionej formie (oprócz smaku znaczenie ma również ich wygląd), jak i świeże (co jest dużym wyzwaniem, zwłaszcza w okresie letnim). Jak proces transportu organizują firmy? Z jakich pomocy korzystają?
Po pierwsze posiłki pakowane są w specjalne opakowania, dopasowane do konsystencji i typu posiłku. Zupy, koktajle i inne dania płynne mogą być przewożone w kubkach, salaterkach lub innych okrągłych naczyniach. W przeciwieństwie do dań głównych, które serwowane są zwykle na półmiskach. Najczęściej też potrawy trafiają bezpośrednio na stół. W związku z tym w powszechnym użyciu jest folia stretch m.in. taka jak ze strony https://www.folie-stretch24.pl/folia-stretch-przezroczysta, odpowiednia dla żywności. Po jej zdjęciu z opakowania, posiłek można serwować na stole, dlatego świetnie nadaje się do obsługi przyjęć przez firmy cateringowe.