Jakie informacje muszą znaleźć się na produktach spożywczych?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Oznakowanie i wszystkie informacje, jakie muszą znaleźć się na żywności i środkach spożywczych reguluje ustawa z 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Zawiera ona wykaz informacji, symboli, znaków towarowych i elementów graficznych, które muszą lub mogą być umieszczone na opakowaniu, etykiecie lub ulotce i obwolucie produktu spożywczego. 

Obowiązkowe informacje zawarte na opakowaniach produktów spożywczych

 Wszystkie produkty i środki spożywcze muszą mieć zawarte na opakowaniu, określone w ustawie informacje. Są to:

– nazwa żywności,

– kraj pochodzenia oraz nazwa i adres producenta,

– spis wszystkich składników użytych w procesie produkcji, w kolejności od największej ich zawartości do najmniejszej,

– informacja o wartości energetycznej, zawartości białka, węglowodanów, tłuszczów i soli w produkcie w przeliczeniu na 100 gramów i jedną rekomendowaną porcję, 

– informacja o alergenach (m.in. zawartość lub śladowe ilości pszenicy, ryb, orzechów, jaj, soi, gorczycy).

Producenci często umieszczają na produktach spożywczych oświadczenia żywnościowe i żywieniowe. Pierwsze informują o szczególnych właściwościach odżywczych produktu np. „zawiera wysoką zawartość wapnia”, „stanowi źródło błonnika pokarmowego”. 

Oświadczenia zdrowotne, które znaleźć można produktach spożywczych, informują, że istnieje naukowo potwierdzony związek między zawartymi w żywności składnikami odżywczymi, a ich wpływem na zdrowie np. „wapń wzmacnia kości i zęby”, „kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy rozwojowej u płodu”.  W ostatnim czasie modnym i coraz częściej używanym terminem stał się „detox”. Aspekty prawne umieszczania tej informacji na produktach spożywczych doskonale przedstawia artykuł na stronie https://atm.legal/pl/okreslenie-detoks-a-oswiadczenie-zdrowotne-analiza-prawna/.

Zarówno oświadczenia żywieniowe, jak i zdrowotne, które muszą lub których zastosowanie jest dozwolone, są ściśle określone w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Architekt wnętrz: kiedy warto go zatrudniać?
Architekt wnętrz: kiedy warto go zatrudniać?
Budowa i urządzanie nowego domu lub mieszkania trwa bardzo długo. To wieloetapowy proces wymagający koordynacji i zatrudnienia specjalistów z najróżniejszych […]
Jakie opony całoroczne wybrać?
Jakie opony całoroczne wybrać?
Najważniejsze cechy opon całorocznych Z każdym rokiem coraz więcej polskich kierowców decyduje się na montaż w swych samochodach opon całorocznych. […]
Co przyda się kosmetyczce do przedłużania rzęs?
Co przyda się kosmetyczce do przedłużania rzęs?
Zabieg przedłużania rzęs staje się obecnie coraz bardziej popularny. Powodem jest nie tylko to, że wiele kobiet dba o swój […]