Z jakich surowców tworzone są dobre naczynia?

Zastawa stołowa musi być efektowna i spełniać wszystkie oczekiwania co do cech użytkowych osób ja kupujących. Nowe trendy wzornictwa dobrze pokazują, że nadal modna będzie ceramika wykonywana z naturalnych surowców. Warto zwrócić uwaga na krajowych producentów z wieloletnim doświadczeniem. W tym wypadku materiał użyty do produkcji ma wpływ na cechy, jakie będą miały naczynia. Od wielu wieków ceramika w Bolesławcu jest wytwarzana z kamionki użytkowej.

Oprócz charakterystycznej barwy mają naczynia, to kamionka ma wpływ na dobrą izolację termiczną. Potrawy długo są ciepłe, przez co smakują lepiej i łatwiej zadbać o poprawną obsługę gości przy stole. Nie bez znaczenia jest temperatura wypalania przygotowywanej ceramiki, która przekracza 1200 stopni Celsjusza. Taka technologia jest bardzo ekologiczna, ponieważ pozwala tworzyć naczynia bez użycia tworzyw sztucznych.

Walory użytkowe ceramiki kamionkowej

Ceramika jest szkliwiona, aby nie chłonęła wody. Pozwala to na wygodne mycie jej w zmywarkach do naczyń, co znacząco skraca czas potrzebny na ich utrzymanie w czystości. Szkliwienie wykonane z naturalnych składników dodatkowo chroni zdobienia przed uszkodzeniami mechanicznymi. Odpowiednią trwałości zapewnia mieszanina glinek, z której kształtowane są naczynia i przybory kuchenne. Po połączeniu z wodą stają się one plastyczne, co pozwala na formowanie ich ręcznie lub za pomocą form. Ceramika w sklepie w Bolesławcu jest oferowana w kilku wersjach kolorystycznych tak, aby dowolnie można było kompletować zastawę stołową.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × trzy =