Bezglutenowe słodycze to świetna alternatywa dla osób, które muszą wyciąć gluten ze swojej diety. Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, życie i jęczmieniu, więc jeśli masz celiakię lub nieceliakalną wrażliwość na gluten (NCGS), należy całkowicie unikać tych pokarmów. Możesz kupić bezglutenowe słodycze w większości dobrych supermarketów i sklepów ze zdrową żywnością, ale często są one w cenie premium.
Ogólnie rzecz biorąc, najpopularniejsze słodycze z mąki pszennej i innych zbóż można zastąpić podobnym produktem z mąki ryżowej, kukurydzianej lub gryczanej. Istnieją również przepisy oparte na puree owocowym, orzechach i czekoladzie. Jednak smak takich produktów może różnić się od oryginalnych.
Można się zastanawiać, czy w wypiekaniu deserów można zastąpić mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą? Jest to możliwe, ale te składniki nie dają takiej konsystencji jak mąka pszenna. Efekt jest często bardziej suchy i mniej smaczny niż prawdziwe ciasto czy ciasteczko z mąki pszennej.
Tak, jest ich wiele. Najpopularniejsze słodycze bezglutenowe to ciastka z mąki ryżowej lub skrobi kukurydzianej. Ciastka te są niemal identyczne w smaku i konsystencji jak te wykonane z mąki pszennej. Ponadto istnieje wiele przepisów na bezglutenowe ciasteczka, placki i inne desery. Mogą być one oparte na mące sojowej lub innych zamiennikach mąki pszennej. Na przykład jednym z najbardziej znanych jest mąka gryczana z sorgo o charakterystycznym smaku i aromacie.