Kakao to naturalny proszek wytwarzany z nasion drzewa kakaowego, które są fermentowane i suszone. Wytwarza się z niego proszek kakaowy i masło kakaowe, które wykorzystujemy do produkcji czekolady!
Sekret dobrej filiżanki kakao tkwi w przygotowaniu. Możesz kupić najlepsze ziarna kakaowe na świecie, ale jeśli nie potraktujesz ich odpowiednio, skończysz z gorzkim napojem.
Kakao ceremonialne to bardzo wyjątkowy napój, który spożywany jest w Ameryce Środkowej. Przygotowuje się go ze specyficznego rodzaju kakao o nazwie Criollo, które ma aromatyczny i intensywny smak.
Zazwyczaj jest spożywany na spotkaniach towarzyskich lub podczas ceremonii religijnych.
– Kakao ceremonialne przepis można zacząć od zagotowania wody w garnku. Należy użyć około 2 filiżanek wody na każdą filiżankę użytego kakao w proszku. Możesz również dodać cukier do swoich upodobań, jeśli chcesz uzyskać słodszy napój.
– Po zagotowaniu wody, dodaj kakao w proszku i mieszaj, aż całkowicie rozpuści się w płynie. Ilość dodanego cukru będzie zależała od tego, jak słodkie ma być Twoje ceremonialne kakao, ale ogólnie rzecz biorąc, wystarczy 1 łyżka cukru na filiżankę płynu (da to bardzo łagodną słodycz).
– Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut przed podaniem na ciepło lub na zimno!