Każdy sklep z yerba mate oferuje niezbędny do prawidłowego parzenia zestaw. Jest on wymagany do tradycyjnego przygotowania naparu. Każdy zestaw do yerba mate powinien składać się z tykwy lub guampa czyli tradycyjnego rodzaju kubka, bombilli (która posłuży nam do wypicia napoju) i oczywiście liści ostrokrzewu paragwajskiego. Przed przyrządzeniem napoju warto przygotować wszystkie potrzebne składniki, ponieważ jest to proces wieloetapowy. W zależności jaką temperaturę napoju chcemy uzyskać zmienia się proces przygotowania yerba mate.
Dla początkujących najważniejszą informacją jest, że woda do przygotowania mate nigdy nie może być wrząca. Najlepszą temperaturą będzie około 70 – 80 °C. Taka temperatura pozwoli na uzyskanie odpowiedniego smaku i aromatu naparu. Zalewając ją wrzątkiem, otrzymujemy efekt rozwodnionej, najczęściej bardzo gorzkiej mate. Powoduje to również utracenie cennych właściwości. Warto również wiedzieć, że picie yerba mate wiąże się z całym ceremoniałem. Nie jest to szybkie wypicie kawy przed pracą. Bardzo często porównuje się picie tego naparu do palenia fajki pokoju. Najlepiej spędzać ten czas w gronie przyjaciół, gdzie właśnie zaproponowanie mate jest wyrazem uznania dla gości. W Argentynie sposób spędzania czasu przy piciu yerba mate jest bardzo podobny do palenia fajki pokoju. Rozpoczyna gospodarz, podając tykwę kolejnemu z gości. Dla Europejczyków część tego rytuału może być niezrozumiana, jednak warto go wypróbować z grupą przyjaciół. Może okazać się ciekawym i integrującym doświadczeniem.