Folia aluminiowa to cienki arkusz aluminium, o grubości mniejszej niż 0,2 mm. Jest powszechnie stosowana w kuchni do gotowania, owijania żywności i pieczenia. Folia aluminiowa może być wielokrotnie przetwarzana i wykorzystywana.
Opakowanie aluminiowe jest wytwarzane przez walcowanie cienkich arkuszy aluminium w długie paski, a następnie zwijanie ich w cewkę. W wyniku tego procesu powstaje foliowy rulon, który można ciąć na kwadraty lub inne kształty.
Folia aluminiowa została po raz pierwszy opracowana w 1854 roku przez Charlesa Martina Halla podczas eksperymentowania z elektrycznością. Odkrył on, że dodając chrom do stopu aluminium, może uczynić go mocniejszym i bardziej odpornym na korozję (rdzewienie).
Stopy te są nadal używane do produkcji folii aluminiowej, ponieważ nie rdzewieją łatwo, gdy są wystawione na działanie powietrza lub wody.
Dziś aluminium zastąpiło cynę jako główny metal używany w produkcji puszek do przechowywania produktów spożywczych, ponieważ nie reaguje z żywnością i nie koroduje jak cyna, gdy jest wystawiona na działanie powietrza lub wody w czasie.
Folia aluminiowa jest wystarczająco cienka, aby być używana jako izolacja wokół przewodów, ale wystarczająco gruba, że może być używana jako przewodnik elektryczny, gdy jest pokryta materiałem przewodzącym, takim jak proszek grafitowy lub cząstki sadzy zawieszone w mieszance roztworu spoiwa żywicznego.