W głównej mierze wyposażenie restauracji zależy od serwowanych potraw oraz preferencji samego kucharza. Warto jednak pamiętać, że wiele dostępnych na rynku urządzeń oraz sprzętu AGD jest bardzo funkcjonalny oraz w znaczny sposób ułatwia pracę oraz czyni ją znacznie szybszą. Jest to bardzo ważne szczególnie w sytuacji, kiedy w restauracji jest bardzo duży ruch i liczy się praktycznie każda minuta, aby jak najszybciej podać danie czy przekąskę klientowi, a także podczas zorganizowanych imprez masowych, jakie odbywają się w niektórych restauracjach – na przykład chrzciny, wesele czy firmowa impreza zorganizowana na zlecenie konkretnej jednostki.
Warto więc zadbać, aby restauracja wyposażona była we wszelki niezbędny sprzęt, ponieważ gwarantuje to najbardziej optymalną organizację pracy i tym samym przekłada się na efektywność działania kuchni oraz czas wydawania poszczególne potraw, a także na ich jakość.
W restauracji bardzo dobrze sprawdzają się między innymi grille gastronomiczne, które umożliwiają opiekanie potraw – na przykład przyrządzanie grillowanych warzyw czy mięs, a także bemary pomocne w podgrzewaniu dań i półproduktów. W restauracji świetnie sprawdzą się również gofrownice gastronomiczne, które pozwolą na przygotowywanie wyszukanych i pomysłowych deserów, a także bardzo popularnych w ostatnim czasie “gofrów na wytrawnie” z różnymi dodatkami – na przykład grillowanym boczkiem, jajkiem w koszulce i z pastą przygotowaną na bazie awokado.