Zalety płyty żeliwnej

Na rynku dostępnych jest wiele różnych płyt grillowych. Sprawia to, że wybranie dobrego produktu jest czasochłonnym zadaniem. Niezbędne jest zapoznanie się z podstawowymi informacjami z tej tematyki. Chodzi przede wszystkim o główne rodzaje płyt na grilla i ich zalety. Na szczególną uwagę zasługuje produkt wykonany z żeliwa. Bardzo często producent grilli ma również do zaoferowania liczne akcesoria idealnie pasujące do jego sprzętu. Jeśli dana firma produkuje wysokiej jakości grille to sprzedawane przez nią gadżety do grillowania. Dobra płyta powinna łatwo się nagrzewać i pozwalać przyrządzać różne potrawy. Niezwykle jest także zachowanie równomiernej temperatury na powierzchni całej płyty.

Rodzaje płyt bezpośredniego smażenia dostępnych na rynku

Najtańszą opcją są płyty ceramiczne, które nagrzewają się wyjątkowo szybko. Są także proste do czyszczenia. Z drugiej strony płyty grillowe wykonane z innych materiałów posiadają o wiele więcej zalet. Jeśli często mamy problem z potrawami przylegającymi do powierzchni, przyda nam się płyta chromowana. Dzięki niej mamy zapewnione smażenie w czystych warunkach. Pod wieloma względami najlepszą opcją jest płyta bezpośredniego smażenia wykonana z żeliwa. Ten materiał jest bardzo skutecznym przewodnikiem ciepła. Z tego powodu ten model pozostanie nagrzany przez dłuższy czas w porównaniu do alternatywnych płyt. Kolejną jej zaletą jest to, że nagrzewa się ona bardzo równomiernie. Przykład wysokiej jakości płyty żeliwnej możemy znaleźć na stronie http://koler.pl/produkt/plyta-zeliwna/. W sklepach możemy jeszcze spotkać się z modelami stalowymi. Produkty te zazwyczaj są wykonane ze stali trudnościeralnej o grubości ok. 12 mm. Posiadają podobne zalety co płyty żeliwne, ale stygną o wiele szybciej. Co więcej, nie są równie dobrym przewodnikiem ciepła.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 − 3 =