Lasy dla wielu zdają się być mało interesujące. Jak się jednak okazuje, są one niezwykle ciekawe i są powody, dla których warto je odwiedzać. Jednym z głównych jest fakt, że można w nich znaleźć sporo owoców leśnych, a także jadalnych grzybów, nadających się do spożycia. Rzadko się o nich mówi, a są ona źródłem całej masy witamin i składników pozytywnie wpływających na zdrowie. Takie produkty natury z całą pewnością opłaca się włączyć do swojej diety, ale najpierw trzeba wiedzieć jak to zrobić. Jak zatem pomysłowo i skutecznie rozszerzyć swoją dietę o owoce leśne i grzyby?
Do owoców, jakie można znaleźć w lesie należą chociażby jagody, dzika róża, czy też wolno rosnąca porzeczka. Takie owoce najlepiej wprowadzić do swojej diety robiąc z nich przetwory, a więc dżemy i konfitury. Można zrobić z nich także soki, a ponadto doskonale nadają się jako nadzienie do wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych. Jeżeli chodzi o grzyby, to są doskonałym surowcem do stworzenia zupy. Grzyby można także marynować lub zasuszyć. Na przykład borowik suszony sprawdza się w farszu do uszek lub pierogów. Oprócz tego grzyby warto wykorzystać do robienia sosów do mięsa.