Chipsy to bardzo popularna przekąska. Lubiana zarówno przez dzieci, młodych ludzi, jak i przez starsze pokolenie.Są także świetnym dodatkiem do piwa i obowiązkowe w menu na każdej imprezie. Te cienkie płatki ziemniaków mają wiele różnych smaków. Co sprawia, że są tak pyszne? Tajemnicą może być proces ich produkcji.
Te powstające w fabryce różnią się nieco od tych przyrządzonych w domu. U producenta chipsów powstają w pół godziny. Pierwszym etapem jest umycie ziemniaków oraz obranie ich ze skórek w mechanicznej obieraczce. Następnie trafiają na taśmę produkcyjną, gdzie oddzielane są te gorsze ziemniaki oraz wykrawane z nich defekty. Tak przygotowane ziemniaki są krojone w krajalnicy na plasterki o grubości od 1,3 do 1,4 mm, potem obmywane i suszone. Teraz przychodzi pora na ich smażenie w temperaturze od 178 do 182 stopni Celsjusza. Następnie komputerowo oddzielane są tylko takie chipsy, które spełniają warunki producenta. Te dobre trafiają na taśmę, gdzie są doprawiane a następnie pakowane do torebek. W domu zrobienie chipsów zajmie dużo więcej czasu. Ziemniaki trzeba obrać, pokroić na plasterki o grubości od 2 do 4 mm a następnie opłukać je w wodzie. Tak przygotowane smażyć 3 minuty i zraz po wyjęciu doprawić solą oraz innymi przyprawami w zależności od gustu.
Chipsy to jednak nie tylko cienkie płatki ziemniaków – mogą być wykonywane również z warzyw i owoców, tj. banany, jabłka, buraki czy marchewka. Takie chipsy przygotowuje się je już nieco inaczej, niż tradycyjne, np. piekąc cienkie plastry warzyw w piekarniku z dodatkiem przypraw i niewielkiej ilości tłuszczu.
Super pomysł! Chyba dzisiaj po pracy spróbuje je zrobić ! 😀