Jak poprawnie zachowywać się w restauracji?

Wizyta w restauracji, po zajęciu miejsca przy stoliku i przyjęcia od kelnera menu, rozpoczyna się od złożenie zamówienia. Jedzenie zaczynamy dopiero w momencie, w którym osoba towarzysząca również otrzyma zamówienie. Mężczyźni nie powinni siedzieć przy stole  bez marynarki, a kobiety w kapeluszu lub rękawiczkach. Należy używać wszystkich sztućców znajdujących się przy talerzy, zaczynając od zewnętrznych. 

Savoir vivre w restauracji

Jeśli musimy skorzystać z toalety lub wyjść w innym celu, należy wstać od stołu, zdejmując serwetkę z kolan, a następnie położyć ją na krześle. Jeśli położymy ją na stole, kelner otrzymuje jasny sygnał, że kolacja dobiega końca. Jeśli chodzi o restauracje w takich miejscowościach turystycznych jak Rabka Zdrój jedzenie spożywamy tam według takich samych zasad, jak w innych miejscach. Natomiast gdy zrzucimy coś na podłogę, prosimy o pomoc kelnera, a opuszczając stolik, należy powiedzieć: „Przepraszam, zaraz wracam”. Jeśli jakiś kawałek dania nam nie smakuje, należy go wyjąć dyskretnie z ust, najlepiej za pomocą serwetki, i odłożyć na brzeg talerza. Podczas wizyty nie wypada krytykować lokalu, a podczas wstawania od stołu, należy opuścić lokal kulturalnie, odsuwając krzesło bez hałasu.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × cztery =