Indyjskie curry to oryginalny sposób przygotowania potrawy. Natomiast w Polsce termin ten oznacza zazwyczaj mieszankę przypraw, która znajduje się niemal w każdym sklepie. Dostępne są również Curry Leaves, czyli liście dodawane do dań oraz warzyw, podkreślające aromat potraw i ich wyjątkowy smak. Do jakich posiłków przyprawa pasuje zatem najlepiej?
Curry to różnorodność smaku i zapachu ze względu na bogactwo znajdujących się w nim składników. Mieszankę stanowią między innymi: imbir, kurkuma, pieprz czarny, kmin rzymski, kolendra, gorczyca, sól, chili, a czasami nawet cynamon. W restauracjach orientalnych podawana jest najczęściej z mięsem drobiowym, wołowiną i ryżem. Doskonale komponuje się również z krewetkami oraz chudymi rybami. Nie oznacza to jednak, że o tym wyjątkowym smaku muszą zapomnieć wegetarianie. Curry dodawane jest również do potraw bezmięsnych, zawierających szpinak, tofu czy strączki. Powszechnym sposobem na przygotowywanie curry jest sos na bazie przyprawy, jogurtu, śmietany lub mleczka kokosowego. W związku z tym zastosowanie mieszanki jest bardzo szerokie, a kucharze chętnie eksperymentują z jej smakiem. Najczęściej można spotkać ją w daniach takich jak: zupa kokosowa z kurczakiem, tajskiej zupie, paście z ciecierzycy czy daniach z makaronu ryżowego. Pomysłów jest naprawdę wiele, ale smak curry niewątpliwie podkreśla smak i aromat przytoczonych dań, z czego doskonale zdają sobie sprawę zawodowi kucharze, jak i smakosze kuchni indyjskiej.