Grill ogniskowy – dobra alternatywa dla tradycyjnego przyrządzania dań w ognisku

Potrawy przygotowane na ognisku potrafią być niezwykle oryginalne i aromatyczne. Smak użytego drewna wzbogaca smak nie tylko mięsa, ale również warzyw. Niestety przygotowywanie potraw z ogniska w sposób klasyczny wymaga dużej ilości uwagi. Rozwiązaniem które umożliwia zachowanie świetnego smaku oraz klimatu, przy jednoczesnym ułatwieniu procesu pieczenia, jest grill ogniskowy.

Prosta konstrukcja, duże możliwości

Sama idea grilla ogniskowego jest bardzo prosta. Na sztywnej konstrukcji umieszczony jest łańcuch, który można opuszczać lub podnosić oraz blokować w ustalonej pozycji. Pod rusztem, rozpalane jest ognisko, a wielkość płomieni oraz dystans od rusztu pozwalają na płynną i szeroką regulację. Dzięki temu możemy zarówno piec jedzenie w dużej temperaturze jak i spokojnie wędzić czy nawet podgrzewać. Dzięki temu łączymy zalety grilla, takie jak możliwość przygotowania dużej ilości jedzenia jednocześnie, bez konieczności ciągłego trzymania kijów, jak i zalety ogniska, takie jak możliwość wyboru dowolnego drewna czy uzyskiwanie bardzo wysokich temperatur. 

Bez problemu można przygotowywać potrawy na tackach kładzionych na ruszcie. Kiełbasy czy karkówkę można spokojnie obracać bez ryzyka, że mięso spadnie do ognia. Bardzo wygodne jest również czyszczenie i konserwacja. Po skończonym grillu wystarczy wyszorować ruszt, oraz upewnić się, że żadne elementy konstrukcji nie zostały poluzowane. Co kilka miesięcy warto upewnić się, czy śruby nie zaczynają korodować, a wypadku pojawienia się śladów rdzy, wystarczy je wymienić.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × 2 =