Wbrew pozorom otwarcie własnej cukierni, nie wymaga bogatego wyposażenia. Wystarczą podstawowe urządzenia, które gwarantują sprawną produkcję. Podstawą jest oczywiście prawidłowe wyposażenie kuchni, która jest sercem całego lokalu. Konieczny jest zatem wydajny piec konwekcyjny lub piekarnik, który zapewni dobrej jakości wypieki. Na rynku dostępne są ich różne wielkości, a także funkcje. Model urządzenia należy zatem dopasować do indywidualnych potrzeb konkretnej cukierni. Niezbędne będą również urządzenia chłodnicze: szafy mroźnicze i chłodnicze oraz zamrażarki. Aby estetycznie wyeksponować wyroby, przydają się również witryny cukiernicze oraz lady.
Zanim jednak słodkości trafią do sklepu, a wcześniej zostaną wyjęte z pieca, należy wszystkie składniki z przepisu dokładnie wymieszać. W tym celu sprawdzają się miesiarki spiralne. Strona internetowa: https://ibis.net.pl/sklep/miesiarki-do-ciasta/ proponuje ich szeroki wybór, dedykowany lokalom gastronomicznym. Urządzenia te służą do ugniatania, wyrobu, ucierania, czy mieszania ciast w zakładach gastronomii, cukierniach i piekarniach o różnej wielkości. Wykorzystywane są do przygotowania różnych rodzajów wyrobów. Wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej są odporne na uszkodzenia i trwałe, a jednocześnie pozwalają utrzymać najwyższe standardy higieny. Pracują w cichym trybie, ponieważ posiadają przekładnie pasowe. Gwarantują precyzyjne połączenie składników, znacznie ułatwiają codzienną pracę kucharzy czy cukierników.