Wołowina to mięso, które w Polsce jest zdecydowanie mniej popularne od wieprzowiny. Podstawową przyczyną takiego stanu rzeczy jest przede wszystkim wysoka cena tego rodzaju mięsa. Chociaż wołowina pojawia się na polskich stołach stosunkowo rzadko, można z niej przygotować wiele smacznych potraw. Najbardziej tradycyjnym polskim daniem przyrządzanym z tego gatunku mięsa jest tatar. Tatar powstaje z surowego, posiekanego lub zmielonego mięsa wołowego. Do tak przygotowanego mięsa dodaje się takie przyprawy, jak sól i pieprz. Istotnym elementem tatara są surowe jajka oraz cebula. Całość po wymieszaniu tworzy smaczne danie.
Mięso wołowe wykorzystywane jest także do robienia steków. Steki wołowe w zależności od preferencji mogą być mniej lub bardziej wysmażone. Niektóre osoby preferują steki krwiste. Warto wspomnieć, że wołowinę wykorzystuje się również do robienia niezwykle popularnych zarówno w Polsce, jak i na świecie hamburgerów.
Do bardziej wyszukanych potraw z mięsa wołowego z pewnością zaliczyć można gulasz z cydrem i jabłkami. Gulasz wyróżnia się niezwykle aromatycznym zapachem i podawany może być zarówno z ziemniakami i pieczywem, jak również z makaronem. Znanym i cenionym daniem przyrządzanym z wołowiny jest także rumsztyk z siekanej wołowiny. Rumsztyk przeznaczony jest przede wszystkim dla osób lubiących prawdziwie mięsne potrawy. Podsmażany wraz z cebulką siekany kotlet serwowany może być z chlebem lub ziemniakami.
Z mięsa wołowego przyrządzać można również bardziej egzotyczne i orientalne potrawy, takie jak wołowina curry podsmażana z ziemniakami lub wywodzący się z Maroka tadżin. Miłośnicy orientu oraz ostrych smaków mogą także sięgnąć po wołowinę po seczuańsku serwowaną z ryżem lub makaronem ryżowym. Świeżą wędlinę będącą składnikiem wszystkim wyżej wymienionych dań, można znaleźć na https://swiezemieso.pl/.