Jak poprawnie pić yerba mate?

Każdy sklep z yerba mate oferuje niezbędny do prawidłowego parzenia zestaw. Jest on wymagany do tradycyjnego przygotowania naparu. Każdy zestaw do yerba mate powinien składać się z tykwy lub guampa czyli tradycyjnego rodzaju kubka, bombilli (która posłuży nam do wypicia napoju) i oczywiście liści ostrokrzewu paragwajskiego. Przed przyrządzeniem napoju warto przygotować wszystkie potrzebne składniki, ponieważ jest to proces wieloetapowy. W zależności jaką temperaturę napoju chcemy uzyskać zmienia się proces przygotowania yerba mate.

 

Yerba mate – jak poprawnie pić

Dla początkujących najważniejszą informacją jest, że woda do przygotowania mate nigdy nie może być wrząca. Najlepszą temperaturą będzie około 70 – 80 °C. Taka temperatura pozwoli na uzyskanie odpowiedniego smaku i aromatu naparu. Zalewając ją wrzątkiem, otrzymujemy efekt rozwodnionej, najczęściej bardzo gorzkiej mate. Powoduje to również utracenie cennych właściwości. Warto również wiedzieć, że picie yerba mate wiąże się z całym ceremoniałem. Nie jest to szybkie wypicie kawy przed pracą. Bardzo często porównuje się picie tego naparu do palenia fajki pokoju. Najlepiej spędzać ten czas w gronie przyjaciół, gdzie właśnie zaproponowanie mate jest wyrazem uznania dla gości. W Argentynie sposób spędzania czasu przy piciu yerba mate jest bardzo podobny do palenia fajki pokoju. Rozpoczyna gospodarz, podając tykwę kolejnemu z gości. Dla Europejczyków część tego rytuału może być niezrozumiana, jednak warto go wypróbować z grupą przyjaciół. Może okazać się ciekawym i integrującym doświadczeniem.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − trzy =